Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων «Οι ¶γιοι Ανάργυροι»
 
Σύντομη Περιγραφή: Οι μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων, αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην ιατρική του 20ου αιώνα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 πραγματοποιούνται οι πρώτες μεταμοσχεύσεις νεφρού διεθνώς, ενώ στη χώρα μας την πρώτη προσπάθεια έκανε ο Καθηγητής Κ. Τούντας τον Δεκέμβριο του 1968 στη Θεσσαλονίκη.
 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ
«ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»

ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΒΟΤΣΗ 21 ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ Τ.Κ. 10445
ΤΗΛ. / FAX: 210-8541600

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Επιμέλεια κειμένου: Μπότσα Αθανασία

  • Γεν. Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων
    «Οι ¶γιοι Ανάργυροι»
  • Γεν. Γραμματέας του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων «Δρομέας»

Οι μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων, αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην ιατρική του 20ου αιώνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 πραγματοποιούνται οι πρώτες μεταμοσχεύσεις νεφρού διεθνώς, ενώ στη χώρα μας την πρώτη προσπάθεια έκανε ο Καθηγητής Κ. Τούντας τον Δεκέμβριο του 1968 στη Θεσσαλονίκη. Aκολούθησε ο Ε. Χατζηγιαννάκης τον Οκτώβριο του 1969 στο Cambridge της Αγγλίας. Ουσιαστικά όμως η μεταμόσχευση νεφρού, ξεκίνησε στην Ελλάδα την 10ετία του 1970 και δεν υπήρχε άλλη επιλογή από εκείνη των συγγενών ζώντων δοτών αφού, η ιδέα της δωρεάς οργάνων ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Όμως, αν και τεχνικά εύκολες έχουν μεγάλη κοινωνική σημασία, διότι είναι οι ευρύτερα εφαρμοζόμενες. Για το έτος 1996 αναφέρθηκε ότι το σύνολο των μεταμοσχεύσεων νεφρού παγκοσμίως, ανερχόταν στον αριθμό των 411.071.

 

Οι πρόοδοι που επιτελέσθηκαν στον τομέα της ανοσοκαταστολής τα τελευταία 45 χρόνια, ήταν καθοριστικές για την πρόοδο των μεταμοσχεύσεων. Αρχικά ο λήπτης, δεχόταν ολόκληρη ακτινοβόληση η οποία όμως δεν απέδωσε και το 1960, εισήχθη στη θεραπευτική η αζαθειοπρίνη η οποία ακολούθως, συνδυάσθηκε με την κορτιζόνη. Το σχήμα αυτό, επικράτησε επί μία εικοσαετία όταν το 1980, εισήχθη στη θεραπευτική η κυκλοσπορίνη-Α, η επίδραση της οποίας, υπήρξε πολύ μεγάλη και καθοριστική για την εξάπλωση των κλινικών μεταμοσχεύσεων και σε άλλα όργανα όπως, η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ, το πάγκρεας και το έντερο. Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά τελευταίας γενιάς όμως, οι έρευνες για την ανακάλυψη ενός ιδεώδους ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου, είναι εντατικές.

Το 1974, οι πρώτες ενέργειες για την ίδρυση ενός συνδικαλιστικού οργάνου, πραγματοποιούνται από 5 άτομα υποβληθέντα σε μεταμόσχευση νεφρού, για να κατορθώσουν στις 12 Μαΐου του 1976 να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα, την πρώτη Γενική Συνέλευση σε σύνολο 23 μελών, οι οποίοι θεωρούνται τα ιδρυτικά μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού Οι ¶γιοι Ανάργυροι και είναι οι κάτωθι:

  1. Ανουσατζής Αναστάσιος του Κων/νου
  2. Αργυράκης Αθανάσιος του Δημητρίου
  3. Βασιλακοπούλου Σταυρούλα του Βασιλείου
  4. Βελέντζας Νικόλαος του Βασιλείου
  5. Γιαννακουδάκης Νικόλαος του Εμμανουήλ
  6. Δαυλόπουλος Παναγιώτης του Ιωάννου
  7. Δήμου Ελευθέριος του Ηλία
  8. Δρυμούσης Μηνάς του Δημητρίου
  9. Ζώντος Δημήτριος του Παναγιώτου
  10. Καλομοίρης Γεράσιμος του Αποστόλου
  11. Κεσσόπουλος Χαράλαμπος του Βασιλείου
  12. Κουλός Νικόλαος του Ευαγγέλου
  13. Μπότσας Παναγιώτης του Μαρίνου
  14. Νομικός Γεώργιος του Νικολάου
  15. Ντούβρας Παναγιώτης του Κων/νου
  16. Παρασκευόπουλος Χρήστος του Θεοδότου
  17. Στάθης Φώτιος του Αναστασίου
  18. Στόγιας Βασίλειος του Θεοφάνους
  19. Σκαπέτης Φίλιππος του Ανδρέα
  20. Σκενδέρης Πέτρος του Ηλία
  21. Συρίγου Αθανασία του Κων/νου
  22. Σκανδάλη Δήμητρα του Ιωάννου
  23. Τσώνης Παναγιώτης του Στεφάνου
 

Συντάσσουν το Καταστατικό το οποίο εγκρίνεται με την υπ αριθμ. 1964/76 απόφαση, από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Στην διετή του θητεία, εκείνο το πρώτο Δ.Σ. υπό την Προεδρεία του αείμνηστου Στάθη Φώτη, λειτουργεί χωρίς την δυνατότητα στέγασης. Το 1978 και αφού ο αριθμός των ληπτών των νεφρικών μοσχευμάτων έχει πλέον αυξηθεί, ανέλαβε την Διοίκηση ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο υπό την Προεδρεία του αείμνηστου Μπαριτάκη Δημητρίου, στέγασε για πρώτη φορά τα γραφεία του Συλλόγου στον Πειραιά, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 33, με κύριο στόχο την επίλυση βασικών για την εποχή εκείνη προβλημάτων των μεταμοσχευμένων, όπως και αυτό της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής κάλυψής των, αφού μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα, όλοι οι μεταμοσχευμένοι κατέβαλαν συμμετοχή για όλα τα είδη φαρμάκων, καθώς και για τον επιβαλλόμενο εργαστηριακό τους έλεγχο.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1988 η έδρα του, μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Χαλκοκονδύλη 25, για να κατορθώσει το 1998 με βασικό χορηγό το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, αλλά και με τη βοήθεια ιδιωτών, να αποκτήσει ιδιόκτητα γραφεία επί της οδού, Ναυάρχου Βότση 21 στα Κάτω Πατήσια όπου και έκτοτε λειτουργεί.

Το 1979, ιδρύει για πρώτη φορά πανελλαδικά, το αθλητικό του τμήμα. Η αφορμή δόθηκε το 1978, όταν ο ¶γγλος χειρουργός Mauris Slapak, Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου St. Marys στο Portsmouth της Αγγλίας, πραγματοποιεί για πρώτη φορά το 1978, τοπικούς αγώνες στίβου στη Μεγάλη Βρετανία οι οποίοι, έμελλε να θεσμοθετηθούν το 1980 σαν Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχευμένων πραγματοποιούμενοι ανά διετία, με σκοπό:

  1. Να δειχθεί στην κοινή γνώμη ότι η μεταμόσχευση προσφέρει      καλύτερη ποιότητα ζωής και
  2. Να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για την χρησιμότητα και ανάγκη της δωρεάς οργάνων.
 

Η αθλητική αυτή ομάδα, συμμετείχε σε όλες αυτές τις δραστηριότητες έως το 1999 εκπροσωπώντας επάξια την χώρα μας, αλλά και τον Σύλλογο, κατακτώντας παράλληλα μετάλλια και σημαντικές διακρίσεις μέσα στην πρώτη εξάδα. Εκείνη την χρονιά τα μέλη της αθλητικής ομάδας του Συλλόγου, ιδρύουν τον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο Μεταμοσχευμένων «ΔΡΟΜΕΑΣ» σύμφωνα με τις απαιτήσεις (για την λειτουργία αμιγώς Αθλητικών Σωματείων) του νέου Νόμου για τον Αθλητισμό 2725, υπό νέα πενταμελή διοίκηση. Η έδρα του ΔΡΟΜΕΑ μεταφέρεται και σήμερα, συνεργαζόμενος πάντοτε με τον Σύλλογο, λειτουργεί επί της οδού Βερανζέρου 15 Αθήνα 10677 τηλ: 210 3304144 και fax: 210 3304151.

Στα 28 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, υπήρξαν αιτήματα ουσιώδη και καθοριστικά, όπως αυτά για την επανένταξη των μεταμοσχευμένων στο Κοινωνικό Σύνολο καθώς και για την στήριξη αυτών, εκ μέρους της Πολιτείας σε ζωτικά θέματα της εν γένει πορείας της ζωής των, για τα οποία πρωτοστάτησε και αγωνίσθηκε με απώτερο σκοπό την επίτευξή τους, θέτοντας συνεχώς στόχους, που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, των μεταμοσχευμένων. Κύριος πάντα σκοπός του, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την διάδοση του θεσμού της δωρεάς οργάνων. Πραγματοποιεί ποικίλες εκδηλώσεις Πανελλαδικά (διαλέξεις, ημερίδες, συμμετοχή σε εκθεσιακούς χώρους με περίπτερα κ.λ.π.) για την ενημέρωση του κοινού αφού, η προσφορά οργάνων, είναι η υπέρτατη πράξη αλτρουισμού και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και η οποία δίνει την ελπίδα, σε όλους εκείνους που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, να ατενίζουν το μέλλον με χαμόγελο και αισιοδοξία για να μπορούν να γευθούν μετά από μια μεταμόσχευση, ξανά τις χαρές της ζωής. Επιπλέον η 1η Νοεμβρίου ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων, έχει καθιερωθεί σαν Ημέρα των Μεταμοσχεύσεων.

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων «Οι ¶γιοι Ανάργυροι» είναι το πρωτοβάθμιο Συνδικαλιστικό όργανο του χώρου. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) η οποία είναι το δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό όργανο, καθώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ) η οποία είναι το τριτοβάθμιο.

Συνεργάζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και με όλους τους Κρατικούς φορείς καθώς επίσης και με όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για τον χώρο των νεφροπαθών, αλλά και των μεταμοσχεύσεων γενικότερα.

Τα Καταστατικά του μέλη, είναι άτομα υποβληθέντα σε μεταμόσχευση νεφρού όμως, υπάρχουν και οι άλλες κατηγορίες μεταμοσχευμένων από τα λοιπά συμπαγή όργανα όπως, καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος και παγκρέατος οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν την εγγραφή τους στον Σύλλογο και να λαμβάνουν την ενημέρωση που αποστέλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε όλα τα μέλη. Ο Σύλλογος, στηρίζει την προσπάθεια για τα θέματα που τους απασχολούν, όπως αυτό συνέβη και κατά το τελευταίο ψήφισμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο οποίο, κατοχυρώθηκε το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης κατά την συμπλήρωση 15 εργάσιμων χρόνων και στις λοιπές κατηγορίες μεταμοσχευμένων από συμπαγή όργανα (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος 1ο, Αρ. Φύλλου 48, 12 Φεβρουαρίου 2004) όπως αυτό ίσχυε ήδη από διετίας και για όλους τους νεφροπαθείς (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος 1ο, Αριθ. Φύλλου 297, 5 Δεκεμβρίου 2002).

 

Επίσης ο Σύλλογος, έχει συμβάλλει και έχει αγωνισθεί μαζί με τους υπόλοιπους φορείς των νεφροπαθών, σε λοιπά θέματα καθοριστικά για αυτούς (αιμοκαθαρόμενους και μεταμοσχευμένους) όπως αυτό του διατροφικού επιδόματος καθώς και αυτό της δωρεάν παροχής των 1000 τηλεφωνικών μονάδων μηνιαίως, από τον ΟΤΕ.
 
Τα μέλη του Δ.Σ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΥΜΠΟΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΠΟΤΣΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΖΙΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΤΑΜΙΑΣ
ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ - ΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ
ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ - ΜΕΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΜΕΛΟΣ
ΜΑΝΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ - ΜΕΛΟΣ

και τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής
ΚΑΛΛΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
- ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ - ΜΕΛΟΣ
ΠΛΑΪΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ - ΜΕΛΟΣ

 

τα οποία εξελέγησαν μετά από τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2003, προσπαθούν με συνέπεια να ανταποκριθούν στο έργο τους και σε ένδειξη αγάπης και φροντίδας προς τα μέλη του Συλλόγου, βρίσκονται για πρώτη φορά στην διαδικασία έκδοσης ενός περιοδικού υπό τον τίτλο Αναγέννηση. Ο τίτλος αυτός είναι συμβολικός αφού όλοι όσοι έχουν ζήσει την εμπειρία μιας μεταμόσχευσης, έχουν κυριολεκτικά γεννηθεί εκ νέου. Το περιοδικό, θα είναι η βασική πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης, όχι μόνο για τα μέλη του Συλλόγου, αλλά ακόμα και για εκείνους που ενδιαφέρονται για τους σκοπούς του. Μέσα από τις σελίδες του, θα προβάλλονται άρθρα επιστημονικά, ιατρικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος από γιατρούς και ειδικούς ποικίλων ειδικοτήτων, άρθρα σχετιζόμενα με τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις του Συλλόγου, καθώς επίσης και άρθρα αναγνωστών μας, μέσα από τις οποίες θα μπορούν να δημοσιεύουν τις απόψεις, τις τοποθετήσεις ή τις εμπειρίες τους.

Τέλος ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων, ευγνωμονεί όλους εκείνους που, αγωνιούν για μας και στέκονται συμπαραστάτες, στην ζωή και το έργο μας δεν είναι άλλοι δε, από τους συγγενείς δότες, τις οικογένειες αυτών που με πόνο ψυχής, αποφασίζουν για την δωρεά των οργάνων προσφιλών τους ατόμων, το επιστημονικό νοσηλευτικό παραϊατρικό κ.λ.π. προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τους Κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, τους επώνυμους και ανώνυμους φίλους και συνεργάτες καθώς και τις φαρμακευτικές Εταιρείες χάρη στη βοήθεια των οποίων γίνεται η μεγάλη προσπάθεια για την διάδοση του θεσμού της δωρεάς οργάνων.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004