Προετοιμασία για το χειρουργείο
 
Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο, θα περάσετε μία σειρά εξετάσεων. Αυτές είναι μέρος της ρουτίνας της προεργασίας για την επέμβαση και έχουν σχεδιασθεί έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είστε ικανός για την μεταμόσχευση. Θα περάσετε μια γενική εξέταση φυσικής κατάστασης (πίεση, σφηγμός, θερμοκρασία, βάρος) και θα σας ζητηθεί να δώσετε δείγματα αίματος. Επίσης θα σαν κάνουν ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ακόμα θα σας ζητηθεί να πλυθείτε με αντισηπτικό σαπούνι και η νοσοκόμα θα ξυρίσει το σημείο που θα γίνει η τομή. Ανάλογα με τα επίπεδα ποτάσιου στο αίμα σας και το σωματικό σας βάρος, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αιμοδιάλυση έτσι ώστε οποιαδήποτε ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες ή στα υγρά να διορθωθεί πριν το χειρουργείο.
 
Ο χειρούργος που θα κάνεικ τη μεταμόσχευση και ο αναισθησιολόγος, θα σας συναντήσουν για να σας εξηγήσουν τη διαδικασία της εγχείρησης και τα ρίσκα που αυτή έχει. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε μια φόρμα συγκατάθεσης για την εγχείρηση.
 
Εν τω μεταξύ, στο εργαστήριο τα δείγματα του αίματος σας, θα διασταυρωθούν με αυτά του δωρητή του οργάνου για να είναι σίγουρο ότι το σώμας σας είναι συμβατό με το δωρηθέν όργανο. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 3 με 4 ώρες.
 
Αν τα δείγματά σας, ταιριάζουν με αυτά του οργάνου και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, η εγχείρηση μπορεί να προχωρήσει. Θα σας χορηγηθεί αναισθητικό και καθώς είστε αναίσθητος, θα σας βάλουν ένα καθετήρα στη φλέβα του λαιμού ή του ώμου. Παρόλο που αυτή η διαδικασία ακούγεται δυσάρεστη, είναι απαραίτητη για τη χορήγηση υγρών και φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.