Βήμα 3. Προετοιμασία για την εγχείριση σας.
 

Το επόμενο μέρος περιλαμβάνει την εύρεση μιας καρδιάς για σας.  Αυτό μερικές φορές μπορεί να πάρει αρκετό καιρό. Το πόσο εξαρτάται από το σημαντικό σας μέγεθος, την ομάδα αίματος σας και το πόσο άρρωστος είστε.  Επίσης, το είδος της μεταμόσχευσης που μπορείτε να δεχθείτε παίζει σημαντικό ρόλο.Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μεταμόσχευσης καρδιάς.

1. Ορθοτοπική μεταμόσχευση καρδιάς.

Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις καρδιάς γίνονται με μια μέθοδο που ονομάζεται ορθοτοπική. Η καρδιά σας αφαιρείται, και η δωρηθείσα καρδιά ράβεται στη θέση της. Από τη στιγμή που η νέα καρδιά είναι στη θέση της, η βασικές αρτηρίες της ράβονται στις δικές σας.

2. Ετεροτοπική μεταμόσχευση καρδιάς.

Ετεροτοπική μεταμόσχευση έχουμε όταν η δωρηθείσα καρδιά τοποθετείται μέσα στην κοιλότητα του στήθους μαζί με τη δική σας. Οι δυο καρδιές είναι συνδεδεμένες στις βαλβίδες και τους θαλάμους, σαν σιαμαία δίδυμα. Όποιος θάλαμος είναι δυνατότερος τροφοδοτεί με αίμα τον οργανισμό εκείνη τη στιγμή.  Η μεταμοσχευμένη καρδιά θα προκαλέσει τη συρρίκνωση της δικιάς σας αφού δεν θα χρειάζεται πια να λειτουργεί τόσο έντονα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η χειρουργική ομάδα μπορεί να προτείνει μια ετεροτοπική μεταμόσχευση αντί για ορθοτοπική. Αυτές οι επιλογές θα αυξηθούν μαζί σας κατά τη διάρκεια της περιόδου αξιολόγησης.